Las Palmas – Mindelo Cabo Verde

In tegenstelling tot eerdere berichten kunnen we zaterdag niet op de werf blijven liggen, er komen toch nog wat schepen voor reparaties. Hoewel de mannen altijd heel vriendelijk waren ging de baas door het lint toen we kwamen vragen om alternatieven. Aangezien de haven vol was en we eigenlijk nog niet weg wilden voor we meer zekerheid van een niet lekkende boegschroef hadden. Het was niet zijn probleem en hij was geen haven. Oprotten. We waren geen klant van hem en het kon hem ook niets schelen.

 

We besluiten voor anker te gaan. Geen zin meer hebbend in de hectiek van Las Palmas zijn we zuidwaards gevaren enhebben in een baai het anker uitgeworpen. Het was daar wel een gehobbel van jewelste, dus de eerste dag inslingeren was al achter de rug.

Vanwege het plotselinge vertrek hadden we nog wat laatste klusjes te doen en zondag om half tien ‘s morgens waren we klaar voor vertrek met 840 mijl hemelsbreed voor de boeg.

 

Het wachtschema wordt ingedeeld, om de beurt twee uur:

André om 6 en 12 uur

Marion om 8 en 2 uur

Kees om 10 en 4 uur

 

Na een paar dagen zijn we helemaal ingeregeld. Zelfs Marion begon al meer te kunnen: lezen, spelletjes doen, netflixen en koken. Voor de eerste dagen hadden we eten voorbereid, maar het werd steeds makkelijker gewoon te bewegen aan boord. Mede dankzij de ruimwindse koers was het goed te doen. We mogen zelfs een biertje bij happy hour, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden.

 

Het weer wordt steeds beter, maar we halen niet het geplande daggemiddelde, dus aankomst zaterdag in plaats van vrijdag.

Visser André doet goed zijn best met twee lijnen achter de boot, maar vangt nog niets.

 

Op woensdag worden we voor het eerst bezocht door een enorme groep dolfijnen die zeker een half uur om en voor de boot blijven zwemmen. Fantastisch, dat verveelt nooit.

 

Even later: BEET!  Er hangt iets enorms aan de hengel aan bakboord. Helaas knapt de lijn voordat we kunnen zien wat het was, maar het was een kanjer. Er zwemt nu een vis rond met een rose plastic inktvis aan zijn lip. Helaas.

Kees kijkt vervolgens naar de lijn aan stuurboord: OOK BEET!! Deze lijn zit op  een handrol en Kees begint de lijn binnen te halen. Dat valt nog niet mee, iedere keer dat de vis onder water is is het zwaar hem binnen te halen. Maar het lukt uiteindelijk en hij wordt aan boord gehesen. Tot onze grote verrassing is het een Tonijn!! Wat een mooie vangst, we zijn helemaal trots, dat is iets wat velen nog nooit gelukt is en voor ons is het de eerste de beste! 3,5 kilo aan de haak!

Nadat de vis niet meer beweegt (dat heeft voeten in aarde waar ik niet op in wil gaan) begint Kees meteen met fileren. Hoe vers kan sashimi zijn. We besluiten dat we het eerst bevriezen, maar de volgende dag smaakt het heerlijk bij het happy hour.

 

We worden de volgende dag weer bijna een uur bezocht door een enorme groep dolfijnen en we zitten met de camera’s in de aanslag. Kees’ 360 graden camera in de waterdichte doos, aan de stok in het water. Dat gaat mooie beelden opleveren. Helaas moeten we daarvoor wat geduld hebben: de stok breekt af en de camera drijft nu ergens rond. Misschien vindt iemand hem?

 

We zien inmiddels ook groepen vliegende vissen voorbij komen en op een ochtend vinden we er twee aan boord. Ook een klein inktvisje.

Kees ontdekt dat als je ‘s nachts met de zaklamp over het water schijnt er allemaal oogjes voorbij komen, wat dat is moeten we nog ontdekken.

 

Op de laatste dag voor we in Mindelo aankomen treffen we de eerste boot sinds dagen. Pata Negro zeilt ons mooi voorbij onder genaker en we maken mooie foto’s. André heeft een gezellig praatje met de engelse skipper via de marifoon. Ze doen mee met de Rorc, een race over de Atlantic. We wisselen mailadressen uit voor de foto’s, zij hebben beelden gemaakt met hun drone.

 

Zaterdagmorgen om acht uur lokale tijd komen we aan in een druk Mindelo. Veel boten zijn zich hier aan het voorbereiden voor een oversteek. Veel mensen lopen voorbij voor een praatje of voor een plekje aan boord.

Wifi is alleen beschikbaar in de floating bar, dus daar lunchen we met een groot glas bier en ‘s avonds een lekkere maaltijd.

Nu bij de lokale bakker aan de koffie en een zoetigheid erbij zoveel mogelijk uploaden en downloaden om de komende overtocht te kunnen vullen met boeken en films/series.

  

10 Replies to “Las Palmas – Mindelo Cabo Verde”

 1. Bedankt voor de leuke verhaaltjes en fotos.
  Varen we toch ook een beetje met jullie mee.
  Behouden vaart toegewenst.

  1. Leuke verhalen ik geniet ervan prachtige foto’s Ben ik er toch een beetje bij😜 Genietse !

 2. Wat een avontuur! Zo leuk om het vanuit hier mee te kunnen beleven, en wat een ontspannen sfeer, het genieten spettert van de foto’s af! Extra fijn voor de achterblijvers, liefs vanuit het koude kikkerlandje!

 3. Wat een prachtige tocht weer! En zó vers hebben jullie nog nooit tonijn gegeten, heerlijk!
  Jammer van de onderwatercamera, dat waren toch ook leuke plaatjes!
  Nu nog even Cabo Verde verkennen, veel plezier en succes met de volgende etappe.

 4. Mooie verhalen weer! Lekker zo’n tonijn en dat zonder (dol)fijne bijvangst.
  Succes en behouden vaart.

 5. Lieverds wat een onderneming ! Ben trots op jullie !
  Wie kan er zeggen ik heb echt verse tonijn gegeten en nog zelf gevangen ook !
  Prachtige foto’s , jammer van de filmcamera . Koop je maar een nieuwe voor de terugreis en een ijzeren staaf om hem aan te hangen ! 🤪😀
  Wat zal Pa blij zijn morgen als hij de foto’s ziet.
  Heerlijk dat we op deze wijze toch op de hoogte blijven.
  Heel veel liefs Pa en Ma

 6. Tonijn met sesamkorstje
  Tonijn met sesamkorstje
  Verse tonijn met een jasje van sesam geserveerd met komkommerlinten en avocadocreme

  Ingrediënten

  300 gr verse tonijn

  1 eetl sojasaus

  1 eetl olijfolie

  3 eetl zwarte sesamzaadjes (te koop bij de toko of Xenos)

  3 eetl ‘gewone’ witte sesamzaadjes

  1 avocado

  Klein beetje wasabi (naar smaak, let op is pittig)

  1 eetl limoensap

  1 eetl maynonaise

  snufje peper en zout

  1 komkommer

  50 ml rijstazijn

  1 theel suiker

  Benodigdheden

  Keukenmachine

  Mandoline(of kaassachaaf)

  Keukenpapier

  Bereiding

  Snijd de tonijn in 4 lange stukken. Wrijf de zijkanten in met een mengsel van olijfolie en sajasaus. Roer de twee kleuren sesamzaadjes door elkaar op een bord en druk de tonijn hier in zodat alle kanten bedekt zijn. Verhit een koekenpan en bak de tonijn 1 a 2 minuten aan totdat de buitenzijde net iets grijs kleurt. Laat de tonijn afgedekt in de koelkast rusten.

  Halveer de avocado, verwijder de schil en de pit en pureer het vruchtvlees samen met de mayonaise en limoensap, peper en zout in een keukenmachine tot een gladde massa.

  Snijd de komkommer door de lengte met een mandoline in zo dun mogelijke plakken. Dep ze goed droog met keukenpapier. Roer de rijstazijn met de suiker door elkaar en giet over de komkommerlinten. Schep een paar keer goed door.

  Snijd de tonijn met sesamjasje in plakjes en leg mooi op een bord. Serveer met de komkommerlinten en toefjes avocado creme.

 7. Goede tocht tussen Las Palmas en Mindelo. De tonijn ziet er lekker uit!
  Rust lekker uit voor de oversteek.
  Safe journey.

 8. Nu is het echte werk begonnen hè? Super jaloers! Mooi dat het vistuig werkt!! En die Décathlon hengel van Benders…… hoe haalt ‘ie het in z’n hoofd?! Geniet van de oversteek. Ik gok op 10 dagen. X

Comments are closed.