Champagne zeilen

Nou we boffen enorm, het is echt ongelofelijk hoeveel we boffen met het weer. De weer situatie in Europa is van slag: de depressies gaan tussen Schotland en IJsland door, er ligt al weken een regengebied boven Italië en omgeving. Maar al die lucht die naar het oosten waait moet ergens terug en dat is deze week door het Engelse kanaal, en richting de Azoren… Laat dat nou net zijn waar wij heen willen?!

Met ruime wind is het heel geriefelijk aan boord. De helling is niet groot. Je kan je gemakkelijk van de ene naar de andere kant bewegen. We eten, voornamelijk dankzij Peter en Marion, dan ook heel uitgebreid voor een boot met 3 mannen aan boord. Gisteren hamburger met gebakken uitjes, gebakken aardappeltjes en sla. Vanavond sla met spaghetti, omdat de sla op moet.

Gisteren hebben we onze dagbesteding besteed aan het proberen te repareren van de Kabola. Deze wil weer eens niet branden, en dus kunnen we niet warm douchen. Een “groot” probleem. Nu wil het geval dat Peter best aardig thuis is in oliebranders. Weliswaar is deze een factor 1000 kleiner dan hij gewend is, maar binnen de kortste keren lag de brander in onderdelen uit elkaar. Ik weet nu ook waar op te letten. Helaas was de olietoevoer OK, de ontsteking doet het ook en de nozzle schoon. Maar toch nog steeds niet branden. We denken nu dat het wel eens aan de uitlaat zou kunnen liggen waar de wind recht op staat. Gezien de windverwachting zullen we tot de Azoren moeten wachten om onze theorie te testen…

Ondertussen hebben we voor het eerst behoorlijk internet aan boord. Tot nu toe zeilden we met een Iridium Go! dat gebruik maakt van 70 satellieten in een lage baan, maar dat systeem kan niet sneller dan 200 karakters per seconde. Soms lijkt het alleen of het 200 karakters per minuut is. Je bent dan makkelijk een uur bezig om weerberichten op te halen. En contact met de wal bestaat uit wat korte SMS berichten.

Nu hebben we echter Starlink aan boord. Dat is een nieuw systeem van Space X. Het wordt ook al geleid door Elon Musk. Net voor we vertrokken is de abonnementsvorm gewijzigd en mogen wij legaal gebruik maken van de goedkope antenne, ook op zee, als we maar extra betalen. Zojuist getest en ik kwam op 68 Mbit/s … Wat een verschil. En die paar euro per dag is natuurlijk prima te betalen!

Dus, nu kunnen we voor het eerst foto’s en filmpjes met jullie delen terwijl we nog varen!

Zonsopgang gisteren, met een zeilbootje net voor de zon
Net na Guernsey
Ruime wind dus ‘melkmeisje’ met de fok aan de andere kant (te loevert)
Nog 870 mijl tot de oostkant van Sao Miguel

3 Replies to “Champagne zeilen”

 1. Leuk verslag Kees.
  Maar dat deel over warm douchen snap ik niks van 🤪
  Goede vaart jullie

 2. Geweldig koersje Kees! Inderdaad een enorme bof met het weer.
  Koud douchen schijnt erg gezond te zijn dus dat is een groot voordeel!
  En nog gezond eten ook, prima,
  Jullie amuseren je goed zo te lezen!
  Hartelijke groet uit nu fris Leiden
  Van Tante

Comments are closed.