Ken je die grap van dat stel dat uit Panama probeerde te vertrekken?

Nou ze gingen wel maar moesten terugkeren. Hotel Panama: you can check out but never leave.

We zijn op het moment dat ik tik onderweg in een communaal busje naar Panama City om opnieuw in te checken en een auto op te halen. Keiharde muziek, elke 2 km stoppen, een echte lokale experience!

Maar even terug naar afgelopen woensdag. Na 16 kruiwagens, 5 supermarkten, 3 “Watersport” winkels (… nou ja wat daar hier voor door gaat) en 3 bouwmarkten waren we klaar om te gaan. Zondag avond en maandag avond is er door monteurs Milton, Eddie en Xavier aan de motor gewerkt om de lekkage rond de koelvloeistof pomp te repareren. Dit was dinsdag OK. Dus een relatief rustige dag en de volgende ochtend weg. Om de vaargeul wat sneller over te steken werd de motor bijgezet. Na een half uur begon die te piepen dat de temperatuur te veel opliep. Er lag zout water, olie en toch ook weer koelvloeistof onder….

Snel maar weer uit en de vermoedens die we alle drie al hadden maar niet durfden te zeggen: deze motor is niet goed genoeg om de stille oceaan mee over te steken. Na Panama wordt de beschikbaarheid van onderdelen en monteurs alleen maar slechter. En het is 6000 mijl tot Nieuw Zeeland waar er weer (echt) faciliteiten zijn.

Voor Damaris en Rudolf is het echt “hotel California” want vorig jaar ging het bij het te water laten ook al mis en stortte de boot van de helling. De motor heeft toen onder water gestaan en dat heeft de conditie natuurlijk ook geen goed gedaan. Maar we zijn het er alle drie over eens dat dit de verstandige beslissing is.

Na een nachtje voor anker bij een eilandje zijn we gisteren naar de thuisbasis teruggekeerd. Met Milton wordt er nu overlegd over opties voor een nieuwe of 2e hands motor. Géén Volvo Penta meer, maar een Yanmar of Beta. Zonder turbo en liefst ook zonder elektronica.

Dat zal alles bij elkaar wel een uitstel van een paar weken gaan betekenen dus ik heb besloten niet verder mee te varen. Ik ga hier met D en R nog een weekje leuke dingen doen en helpen met de motorkeuze en dan vlieg ik later deze maand weer naar huis.

In de bus naar Panama City, hier nog leeg

3 Replies to “Ken je die grap van dat stel dat uit Panama probeerde te vertrekken?”

  1. Oh Kees wat vervelend allemaal!
    Sorry dat ik pas zo laat reageer maar wist niet hoe ik het moest doen. Daantje heeft het mij uitgelegd.
    Hoop dat je gezond en wel weer in Nederland arriveert. Laat het me aub even weten . Veel liefs Ma

Comments are closed.