You’ve reached your destination

“Hoe voelt het nou?” vraag ik André 140 mijl voor waypoint Suriname. “Dubbel,” antwoordt hij, “aan de ene kant jammer dat we er bijna zijn, aan de andere kant zin in Roti en drank in de bar of aan het zwembad!” Later geeft hij toe dat 10 dagen op zee toch wel lang is.

Op het moment van schrijven zijn we 130 mijl verder en hebben we de laatste nacht van de oversteek van de oceaan achter de rug. Deze was bewolkt, vochtig en regenachtig. Het zweet druipt van ons af. Inmiddels komt de zon er steeds meer bij en staren we naar de horizon voor het eerste stukje land in 10 dagen. André komt nog net op tijd aan dek om te voorkomen dat we door de netten van een visser worden gevangen. Die overigens hevig zwaaiend aan dek staat. Misschien was hij blij ons te verwelkomen? Afijn, het is goedgekomen.

Voor het eerst hebben we de motor bijgezet om vaart te houden, gelukkig is de golfslag vriendelijker dan deze de rest van de tocht is geweest.

De Atlantische oceaan

Er waren momenten dat ik hem vervloekte maar gelukkig meer momenten dat het een voorrecht voelde gast te zijn op dit grote water. Want dat is het, groot. Dagen achtereen varen en steeds weer wakker worden met meer water. André en ik kregen een soort van Groundhog Day gevoel iedere morgen als we opstonden. Hier waren we gisteren toch ook?

In al die dagen zijn we drie schepen tegengekomen, een zeilschip, Synergie, op dezelfde route, een vissersschip en een cargo. De laatste twee passeerden ’s nachts binnen een mijl. Dan is er zoveel ruimte en dan kom je zo dicht bij elkaar in de buurt. Het voelt alsof je je buren toevallig tegenkomt op een camping in Siberië.

Al met al hebben we het enorm getroffen. Op een enkele dag na hebben we prachtig weer gehad en de wind was steeds rond de 22 knopen. Dat betekent dat we de zeilen in ieder geval vol wind hebben. Wat wel tegenvalt is de variatie aan golven, ze komen van alle kanten tegelijk en daarbovenop rolt de swell, die onmiskenbaar bij de oceaan hoort.

Halverwege de overtocht, als ik weet dat ik midden op de oceaan zit en nergens anders heen kan dan rechtdoor richting Suriname, wordt ik tijdens mijn nachtwacht even overvallen door een soort van claustrofobie, maar gelukkig is dat snel over.

We hebben de wachten van ieder 3 uur weer ingedeeld in vaste tijdstippen en besluiten de klok op Kaapverdische tijd te laten staan, tijdverschil met Suriname is 3 uur. André doet 3 uur, Eeuwe 6, Marion 9 en Kees 12. Er wordt gezamenlijk geluncht en gedineerd.

De hele tocht varen we met de fok aan de loefkant, Goosewing. Dat betekent dus dat de fok aan de andere kant staat dan het grootzeil. Dat kan als de wind van achteren komt. We varen met de stuurautomaat op Windstand, dat betekent dat de stuurautomaat zo stuurt dat de wind steeds vanuit dezelfde hoek binnenkomt, desondanks volgen we de lijn naar ons waypoint redelijk goed.

Vissen

Na het succes met de tonijn heeft André goeie verwachtingen van de vangst tijdens de overtocht. Een van de eerste dagen zit er een aan de haak, volgens de mannen een Mahi Mahi, die we ’s avonds als diner nuttigen. Eeuwe en Kees ontbijten een ochtend met de aangespoelde vliegende vissen die ze op het dek treffen, maar verder blijft het erg rustig. Conclusie is dat we te veel vaart maken. Als we het Nederlandse zeiljacht Synergie voorbijvaren en een praatje maken via de marifoon worden we voornamelijk ondervraagt naar onze vistechnieken, met onze vangst tot nu toe voelen we ons natuurlijk enorm ervaren, hopelijk is het hen gelukt wat te vangen.

Gisteren, laatste volle dag op zee, André doet nog een laatste poging vis te vangen en gooit beide hengels uit. De vaart zit er wel in, maar dat is mede debet aan het feit dat er veel stroom mee staat, dus de vaart door het water valt wel mee. Of dat de rede is weet ik niet, maar de handlijn heeft beet. Een bescheiden tonijn. Inmiddels ervaren wordt deze uit zijn lijden verlost en gefileerd door André. Hij heeft net de laatste graat verwijderd als de hengel begint uit te rollen, dus weer werk aan de winkel. Een wat kleinere tonijn, maar meer dan welkom. Na de tonijnsalade uit blik tijdens de lunch hebben we nu verse sashimi bij de borrel en gebakken tonijnfilet als diner. Wat een luxe!!

Culinair

Wat eet je dan aan boord behalve de vis die je vangt?

’s Ochtends havermoutpap of yoghurt met muesli. In Kaap Verdië hebben we lang houdbare yoghurtjes gevonden die een uitkomst bieden tegen een overvolle koelkast. Ze zijn een beetje zoetig, maar dat proef je niet meer als je er cruesli of honing ingooit.

Lunch met brood, soms zelfgebakken, soms uit de diepvries. Of wentelteefjes. In Madeira hebben we casino brood gekocht wat nu, na anderhalve maand nog prima te eten is, hoe gezond zal dat zijn. Salade met tonijn- of eiersalade.

Voor het diner hebben we voldoende vlees in de vriezer. Lekkere worstjes, gehakt, kipfilet verwerkt in curry, chili, pasta.

Wat we in Spanje al hadden ontdekt zijn de tortilla’s, een soort quiche van aardappel, kant en klaar, die heel lang houdbaar zijn en in een mum van tijd warm. zo simpel maar heel lekker.

Verse groente hebben we buiten op de lijn die André speciaal voor de gelegenheid heeft geknoopt. normaal zie je dat mensen een soort hangmat hebben met verse spullen erin. Wij hebben een mooie lijn waar we allemaal zakjes voor iedere groente apart hebben hangen. Deze zakjes hebben we gekocht voor het inkopen van groente, als alternatief voor de plastic zakjes die bij de groenteafdeling van de supermarkt worden gebruikt. Dus dubbel doel. André gaat octrooi aanvragen voor zijn groente- en fruitlijn. Als de wortelen er wat zielig uit gaan zien eten we heerlijk hutspot met worst!

En verder drinken we veel thee, water en één (soms anderhalf) biertje.

De grootste verrassing komt op 5 december in onze schoen, Sinterklaas heeft ons weten te vinden en er is voor ieder een lekkere chocoladeletter!! Dank u Sinterklaasje!

Douchen

Hoewel we een redelijke hoeveelheid water mee hebben, is het bij ons gebruikelijk niet te vaak te douchen. Daar moet André even aan wennen. Als het wat klammer weer wordt schieten Kees en ik nog wel eens kort onder de koudwaterdouche door, daar kan André wel wat mee, maar volgens ons niet van harte. Als hij op een van de laatste dagen toestemming krijgt om uitgebreider te douchen zet hij de kachel aan voor warm water en wordt natuurlijk door de drie overige opvarende uitgebreid uitgejoeld. Eeuwe heeft een andere oplossing, die gaat iedere dag achter de boot hangen, wat, zeker door mij, niet op prijs wordt gesteld en ik krijg er de eerste nacht zelfs een nachtmerrie van. Maar hij is er niet vanaf te krijgen. André heeft het ook een keer gedaan, maar snapt mijn bezorgdheid en laat het daarbij.

Tja, en wat maak je dan nog meer mee op die grote oceaan. Er was een nacht bij dat we ons best moesten doen om in bed te blijven liggen, wat bleek nou, de stuurautomaat was geswitcht naar de verkeerde GPS, daardoor stuurde hij links en recht en zwiepte de boot alle kanten op door de onstuimige golven. Vlek op vlek noemen we dat.

Een nacht was het heel winderig en besloten we een rif in het grootzeil te steken. De boot heeft het prima uitgehouden en ’s morgens vroeg kon Eeuwe het rif er weer uithalen.

Bij vertrek varen we nog even langs de Thalassa die in Mindelo voor anker ligt, maken nog wat foto’s en wensen de jeugd die aan dek huiswerk zit te maken een goede reis naar Dominica.

De eerste dagen van de tocht was het voor mij wel weer wennen, met de pleister achter het oor was het wel redelijk door te komen. De derde dag was het al een stuk beter, maar de borrel sloeg ik nog even over. Na vijf of zes dagen kwam het echter weer terug, de boot bewoog ook behoorlijk en ik moest echt uitkijken dat ik geen rare dingen deed. Nadat ik een nieuwe pleister had geplakt ging het weer prima, dus blijkbaar heb ik er wel baat bij.

Naschrift

We liggen in Domburg voor anker, hebben gisterenavond uitgebreid in het restaurant/bar op de haven gegeten, wat familie van Aly en Ype getroffen en vanmorgen allemaal hoofdpijn. We zitten er nu weer, voor het internet en het lekkere ontbijt. En het zwembad….

27 Replies to “You’ve reached your destination”

 1. Lieve Marion en Kees,
  Gefeliciteerd met deze mooie overtocht! Goed om te horen dat jullie veilig aan de andere kant zijn aangekomen.
  Veel plezier in Suriname,
  Liefs Tan en KJ

  1. Hallo Marion en Kees
   Fijn dat jullie de overkant goed hebben bereikt Mooi te lezen over de belevenissen
   Gezellige feestdagen met elkaar heel bijzonder in de warmte
   Groeten van je tennisteam😘

 2. Fijn dat deze moeilijke overtocht goed geslaagd is , zonder kleerscheuren ( om maar bij mijn vak te blijven ). Gisterenavond heb ik met een mooi vijf gangen diner bij de “Cercle des Bourguignons de Bois le Duc ” heel gezellig mijn 83 ste levensjaar afgesloten.Nu maar op naar de 85 ! Groeten en liefs , Vader.

  1. Ik heb je een paar keer gebeld om je te feliciteren met je verjaardag, maar je neemt niet op. Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren namens iedereen hier!

 3. Niet normaal hoe fijn ik het vind dat het nu al zo geslaagd is, ik ken André heel goed en het is een genot om hem zo ontspannen en zo blij te zien en te horen!
  Dank M&K dat jullie hem deze kans hebben geboden! En gewoon de overkant gehaald, dat iets minder douchen overleeft hij ook wel weer…geniet nog goed daar!!

 4. Wat fijn dat jullie aan de overkant zijn. Die van de claustrofobie kan ik me enigzins voorstellen. Nu maar uitrusten, even geen wacht, lekker uitgebreidt douchen enne “wijnen, wijnen of bieren ”
  Geniet maar weer van al de avonturen die jullie beleven!!
  Liefs uit Holland!!

   1. Jij ook niet een klein beetje?
    🥺😜😋💋

 5. Fijn dat jullie zo’n goede tocht hebben gehad. Niet druk geweest onderweg… Het was leuk het rode stipje van de Merrimac te kunnen volgen op de Tracking! En nu dan gaan genieten in Suriname maar eerst even bijkomen natuurlijk!
  Veel liefs uit koud en regenachtig Leiden

 6. Goedemorgen,
  Gefeliciteerd met de eerste grote overtocht!
  Heel blij voor jullie dat alles is goed gegaan met bemanning en schip.
  We konden jullie heel goed volgen via tracking en gelijk ook de wind / weer omstandigheden zien zodat we een indruk kregen van zeilomstandigheden.
  Zo te zien is de routering die jullie bedacht hadden heel goed gegaan.
  Ga zo voort en dank dat we een heel klein beetje mee mogen genieten.
  Hanneke en Gerard

 7. Fijn dat jullie, jullie tocht der tochten zo voorspoedig hebben volbracht. Enjoy Suriname 🇸🇷 ! En al die heerlijke Caribische eilanden 🌴 groetjes M&M

 8. Lieve Marion&Kees, wat fijn om te lezen dat jullie nu in Suriname zijn. Als niet-zeiler mis ik absoluut dat zee-gevoel, maar het moet wel heel bijzonder zijn! Geniet van jullie vaste-land-activiteiten en de feestdagen met Arnold en Ella. Wij zullen jullie missen op 2de Kerstdag🎄. Geniet ze 🏝 en dikke kus, Brig

 9. Lieve allemaal,
  Fijn dat de overtocht zo goed is verlopen. Nu genieten van Suriname. Wij vonden het heel leuk om jullie te volgen zo op die grote watervlakte. Zo’n klein rood stipje dat toch gestaag voort ging. Nog een weekje en dan zijn Arnold en Ella bij jullie. Ook weer iets om naar uit te kijken. Heel fijne Kerstdagen en een goed en gezond 2020.
  Liefs van Hugo en Helma

 10. Wat een leuk reisverslag. Het geeft echt een inkijkje in jullie reilen en zeilen.
  André heeft jullie mooi behoed voor een minder prettige ontmoeting met het oceaanvissers volk. Dat doet mij als vader veel deugd en maakt ook een beetje trots. Hij was er op het juiste moment.
  De Merrimac doet zijn naam eer aan als piratenschip. Het is zeker ook een snelle zeiler maar die magische 24,26 knopen op het display kan ik nog steeds moeilijk geloven want dat is wel mega snel. Ik zal daar later nog wel een keer op terug komen. Ik wens jullie heel veel plezier in Suriname en veel zeilgenot op het verdere Caraïbisch avontuur

  1. Heel erg bedankt voor uw goede wensen! Tja, ik weet niet in hoeverre die meters manipuleerbaar zijn, ik laat de snelheidsdiscussie graag aan andere over😉. Nee, vissers en zeilers is op zee geen ideale match, hoe goed bedoeld we ze soms op de marifoon oproepen om te vragen hoe we het beste uit hun buurt kunnen blijven, ze antwoorden niet. Hier heeft de familie van onze buren in Harlingen een mooi visbedrijf waar we gisteren een rondleiding hebben gekregen, die match ging een stuk beter🍺. Verslag volgt nog.

 11. Ja vissers en hun beroepsethiek, wat moet je er van zeggen.
  Harde werkers dat zijn het!! De vis wordt nog steeds duur betaald.
  Naast het ZAR (zee aanvarings reglement) hebben ze zo hun eigen regels.
  Op de marifoon praten ze alleen terug als het hun uitkomt.
  Basic rule: ‘ always give them a wide berth’.
  Deze regel leerde ik van een kapitein met heel veel ervaring.

 12. Wat een enorm verslag! Ik ben blij dat het goed verlopen is! Bravo!
  Zijn de kinderen er al?
  Hele fijne feestdagen hoelang blijven ze?
  Heel veel groeten en liefs Moeder💋🎄💐

  1. Hoi Elly,

   De kinderen komen de 23e en vliegen op de 31e weer terug.

 13. Wat prachtig om jullie reisverslag te lezen! Gefeliciteerd met de geslaagde overtocht. Wat is het een avontuur! Geniet van de overkant. Ik lees graag mee en waan me dan ook even in warme sferen.. Liefs, ook van Frank.

 14. Hallo Kees en Marion,
  Prachtige verhaal om te lezen, gefeliciteerd met de goede oversteek! Wij wensen jullie verder een goede reis en blijven jullie zeker volgen!
  Groeten, Klaas Jan en Bertina, ST123

 15. De wetenschap bij monde van het Marin instituut in Wageningen heeft gesproken. Een bootsnelheid (COG) van ruim 24 knopen is voor de Merrimac onder bepaalde zee/wind omstandigheden mogelijk.
  De boot wordt als het ware opgetild en surft dan mee op de top van de golf. Dat moeten dan natuurlijk wel flinke (deining)golven zijn bij een zeer krachtige wind en de koers en golf/deining richting moeten ook allemaal kloppen.
  Toen Andre mij destijds over de 24 knopen berichtte had ik daar zo mijn twijfels over en deed het af als zeilers grootspraak maar het blijkt nu dus wel degelijk mogelijk te zijn. Ik buig diep 😉. De Merrimac flikt het. Proficiat.

 16. Wat een prachtige ervaring weer en hele mooie foto’s .
  Pa en ik zijn trots op jullie.
  Geniet van jullie vrijheid en straks heel veel plezier met Arnold jr en Ella , die erg uitkijken om jullie weer te zien.
  Heel veel liefs Pa en Ma ❤️💋💋💋

 17. Gefeliciteerd met de snelle en veilige oversteek.
  Al vast prettige en warme Kerstdagen toegewenst.
  Groetjes, Maura & Rob

Comments are closed.